Ramon

Ramon
Ramon Gallart

dilluns, 4 de març del 2019

Panells solars incrustats a la roba que poden carregar un telèfon mòbil.

La roba incrustada amb petites cèl·lules solars de la grandària d'una puça, permetrà als usuaris generar electricitat en moviment i carregar elements com ara telèfons mòbils i smartwatches.

Els panells solars amb pols incrustats a la roba poden carregar un telèfon mòbil
Font: Google
La Universitat de Nottingham Trent, ha desenvolupat una forma d'inserir cèl·lules solars miniaturitzades en fils que després es poden teixir  en tèxtils. La tecnologia ha estat provada  per carregar un telèfon mòbil i un Fitbit. Les cèl·lules estan encapsulades en una resina que permet que la tela tèxtil sigui rentada i usada com qualsevol altra forma de roba.

Resultat d'imatges de Flea-sized solar panels embedded in clothes can charge a mobile phone
Font: Google
Les cel·les de només tres mil·límetres de longitud i 1,5 mil·límetres d'amplada,  són gairebé invisibles a simple vista i no poden notar-se per l'usuari. Per a tots els efectes, les peces són exactament igual que qualsevol altra forma de roba tot i tenir la capacitat de generar electricitat.

Al poder inserir cèl·les solars miniaturitzades en fil, es possible crear roba i teixits que generin energia d'una manera sostenible. La roba es veuria i es comportaria com qualsevol altre tèxtil, però dins de les fibres hi haurà una xarxa de cel·les miniaturitzades que generaran electricitat. Això podria acabar amb la necessitat de connectar elements a les preses de la paret i reduir la demanda a la xarxa mentre es recueix les emissions de carboni. La demanda d'energia elèctrica per a telèfons intel·ligents, sempre ha estat el taló d'Aquil·les i aquesta tecnologia que, permetrà a la gent utilitzar tèxtils intel·ligents mentre està en moviment.

Resultat d'imatges de solar panels embedded in clothes
Font: Thumbs-prod.
Fins a 200 cèl·les miniaturitzades poden generar entre 2,5 i 10 Vs i fins a 80 mW de potència. El grup de recerca de tèxtils avançats de la universitat va fer una prova en un quadrat tèxtil de 5 cm per 5 cm de grandària amb 200 cel·les.

Això és prou potent com per carregar un telèfon mòbil i un Fitbit. Els investigadors diuen que si es poden incorporar 2.000 cèl·les solars a un tèxtil, això generaria la potència suficient per carregar un telèfon intel·ligent.

El investigador Achala Satharasinghe, que va desenvolupar el prototip com a part del seu doctorat a la universitat, van dir: "Aquesta és una tecnologia  que pot revolucionar la nostra manera de pensar sobre la tecnologia de l'energia solar , la roba i l'usable. Amb la disponibilitat de cèl·lules solars miniaturitzades, podem generar energia en un ventall de formes noves, utilitzant coses com roba , accessoris de moda, tèxtils i molt més. Permetrà que els dispositius mòbils es carreguin de maneres ecològiques més convenients per als consumidors que mai ".


Font: Universitat de Nottingham Trent