Ramon

Ramon
Ramon Gallart

dimecres, 22 de maig del 2024

Aus i xarxes elèctriques.

Sistema en Temps Real per Identificar Nius d'Ocells a les Torres de Transport Elèctric.

Per encarar la problemàtica dels nius d'ocells a les torres de transport i distribució elèctrica, s'ha desenvolupat un sistema en temps real capaç d'identificar aquestes estructures de manera precisa i eficient. Tot i que en un primer moment aquests nius semblen inofensius, la realitat és que poden ocasionar incidències a les xarxes elèctriques, afectant la qualitat del servei. A més, representen una amenaça per les aus, especialment per als nius de rapinyaires, cigonyes i altres espècies grans.

Reptes en la Detecció de Nius

La detecció d'aus i la gestió d'aquesta informació són un repte principalment per la mida dels nius en comparació amb la infraestructura. Sovint, els nius poden passar desapercebuts en els processos de detecció tradicionals. No obstant això, un nou algorisme ha permès identificar i detectar nius d'ocells de diferents mides amb una gran precisió.

Tecnologia Innovadora: Dron i Algorisme

El sistema innovador inclou l'ús d'un vehicle aeri no tripulat (UAV), conegut com a dron, equipat amb una càmera d'alta resolució. Aquest dron pot sobrevolar les torres elèctriques, gravar imatges i analitzar-les mitjançant un ordinador a bord que executa l'algorisme de detecció. Aquesta tecnologia permet als operadors identificar les torres amb nius en temps real, facilitant una resposta ràpida i eficient.

Fiabilitat i Avantatges

La fiabilitat d'aquest sistema és del 90,05%, cosa que el fa molt valuós per a les inspeccions de manteniment de les línies elèctriques. La precisió i rapidesa del sistema permeten reduir la necessitat d'inspeccions periòdiques costoses amb equips humans, especialment en zones de difícil accés. Això no només redueix els costos operatius sinó que també minimitza els riscos per al personal d'inspecció.

Conclusions

En resum, el desenvolupament d'aquest sistema en temps real per a la identificació de nius d'ocells a les torres de transport elèctric representa un avenç significatiu en la gestió de la infraestructura elèctrica. Mitjançant l'ús de drons i algorismes avançats, és possible detectar i gestionar els nius de manera eficient, garantint la qualitat del servei elèctric i protegint les aus. Aquest sistema no només millora la fiabilitat de les xarxes elèctriques, sinó que també contribueix a la conservació de la fauna local, demostrant una vegada més com la tecnologia pot ser una aliada poderosa en la preservació del medi ambient i la millora dels serveis públics.

Font: Ramon Gallart