Ramon

Ramon
Ramon Gallart

dimecres, 29 de maig del 2024

Invertir en les xarxes elèctriques.

La Importància de Millorar i Ampliar les Xarxes Elèctriques per Fer Front al Canvi Climàtic

Els esforços necessaris per fer front al canvi climàtic i garantir un subministrament fiable d'electricitat estan en risc si no es prenen mesures urgents per millorar i ampliar les xarxes elèctriques. Aquesta és la conclusió d'un informe especial publicat el 17 d'octubre de 2023 per l'Agència Internacional de l'Energia (AIE), titulat "Electricity Grids and Secure Energy Transitions".

Les xarxes elèctriques han estat la columna vertebral dels sistemes elèctrics durant més d'un segle, proporcionant energia a les llars, les indústries, les oficines i administracions públiques. La seva importància augmenta a mesura que creix el paper de l'electricitat en els sistemes energètics, especialment amb l'augment de les tecnologies d'energia neta com la solar, l'eòlica, els cotxes elèctrics i les bombes de calor. No obstant això, l'informe de l'AIE mostra que les xarxes no estan avançant al ritme necessari per al ràpid creixement d'aquestes tecnologies.




Segons l'anàlisi de l'informe, per assolir els objectius de clima i energia, l'any 2040 caldran 80 milions de quilòmetres de línies elèctriques, una quantitat igual a tota la xarxa mundial actual. A més, es necessiten importants canvis en la manera com s'exploten les xarxes. La inversió anual en xarxes, que ha estat estancada, s'haurà de duplicar.

Problemes Existents i Solucions Proposades

L'informe destaca que ja estan sorgint problemes com a conseqüènica de la creixent cua de projectes d'energies renovables a l'espera de ser connectats a la xarxa. El progrés recent en energies netes a molts països és un motiu d'optimisme, però es podria veure compromès si no hi ha una col·laboració estreta entre reguladors, governs i empreses per preparar les xarxes elèctriques per a la nova economia energètica global.

L'informe també analitza les conseqüències d'una inversió insuficient en les xarxes. Si les inversions i les reformes no es realitzen amb prou rapidesa, les emissions acumulades de diòxid de carboni (CO2) entre 2030 i 2050 serien gairebé 60.000 milions de tones més altes. Això equival a les emissions totals del sector elèctric mundial durant els últims quatre anys, situant l'augment de la temperatura global molt per sobre de l'objectiu de l'Acord de París d'1,5 °C, amb una probabilitat del 40% de superar els 2 °C.

L'informe proposa diverses accions estratègiques per marcar la diferència:

Expansió i Enfortiment de les Interconnexions: Ampliar i enfortir les interconnexions de la xarxa dins dels països, entre països i regions per fer els sistemes elèctrics més resilients i integrar millor l'energia solar i eòlica.

Suport als Projectes de Transport a Gran Escala: Els governs han de donar suport als projectes de transport a gran escala per garantir que les xarxes estiguin preparades per al creixement de l'energia renovable.

Digitalització de les Xarxes: Els desenvolupadors i operadors de xarxes han d'adoptar la digitalització per fer que les xarxes del futur siguin més resistents i flexibles.

La Urgència d'Acció

Els llargs terminis per modernitzar i ampliar les xarxes, que poden trigar de 5 a 15 anys, contrasten amb els terminis més curts per als nous projectes d'energies renovables i la infraestructura de càrrega per a vehicles elèctrics. La col·laboració internacional és clau, especialment per a les economies emergents i en desenvolupament que han vist disminuir les inversions en la xarxa malgrat un fort creixement de la demanda d'electricitat.

Garantir que el món en desenvolupament tingui els recursos necessaris per construir i modernitzar les xarxes elèctriques és una tasca essencial per a la comunitat internacional. Mitjançant el finançament, l'accés a la tecnologia i el compartir les millors pràctiques en polítiques, les economies líders poden ajudar a millorar la vida de les persones, enfortir el desenvolupament sostenible i reduir els riscos del canvi climàtic.

Ramon Gallart