Ramon

Ramon
Ramon Gallart

dissabte, 23 de febrer del 2019

Senyals Wi-Fi per realitzar càlculs analògics.


Un parell d'investigadors, un de l'Institut Langevin, l'altre d'una empresa anomenada Greenerwave, ambdues franceses, han desenvolupat una manera d'utilitzar senyals Wi-Fi ordinàries per realitzar computacions analògiques basades en ones. 


En el seu article publicat a la revista Physical Review X, Philipp del Hougne i Geoffroy Lerosey descriuen els seus experiments i el que representen.

Imatge relacionada
Font:electronicdesign
Els ordinadors representen la informació en digital, en uns i zeros, però en els primers dies de la informàtica, es va debatre sobre la possibilitat d'utilitzar processadors analògics. Fins i tot llavors, era evident que aquest enfocament seria menys intensiu en energia. Ara això podria no ser el final de la història. Com que els enginyers de maquinari comencen a arrivar a les limitacions de la Llei de Moore, alguns enginyers han començat a torant donar un cop d'ull al processament analògic.

Els processadors analògics fan ús de l'amplitud en ones que es troben en els circuits electrònics o en les ones de llum. Els primers treballs amb aquests materials van demostrar que aquests processadors podrien ser altament eficients en el processament. Però els esforços per utilitzar aquests materials s'han enfrontat a les dificultats degudes als problemes de fabricació. En aquest nou estudi,  Hougne i Lerosey demostren que es poden crear processadors analògics a través d'un plantejament més senzill.

En els seus experiments, els investigadors van crear una caixa per simular un entorn familiar: un amb quatre enrutadors Wi-Fi estàndard. A la caixa, incloïen objectes que representaven mobles i altres articles per a la llar. A continuació, van aplicar un panell fet de 88 miralls reflectors a dues parets adjacents a la caixa; cadascun dels miralls era capaç d'alternar entre dos estats. En un estat, el mirall provocaria un canvi de fase 0 ° , en l'altre, un canvi de fase de 180 °. Finalment, els investigadors van afegir una caixa de control per executar els seus experiments.

**Using Wi-Fi signals to perform analog, wave-based computations
Font: Newman news
Els investigadors van enviar el mateix senyal estandarditzat de tots els enrutadores Wi-Fi. Van gravar diverses configuracions dels panells per a fer que el sistema funcionés, de manera que els permetés caracteritzar la dispersió de les senyals Wi-Fi i després programar el sistema per realitzar operacions lineals. I això els va permetre dur a terme una transformada de Fourier amb quatre elements.

Els investigadors van concloure  que el processament era més ràpid del que hauria estat l'ús d'una computadora digital, però es va veure frenat pel procés d'iniciació. Sugereixen que afegir tan sols 30 entrades a un sistema així ho farà més eficient que un sistema digital.

Font: Physycs Review