Ramon

Ramon
Ramon Gallart

diumenge, 3 de febrer del 2019

Nitrogen cristal·litzat

Per primera vegada i en laboratòri, s'ha descobert una forma extraordinàriament complexa d'un dels elements químics més abundants de la Terra.

Investigadors van crear una versió cristal·litzada del nitrogen -que en condicions normals és el principal component de l'aire-, sotmetent-lo a pressions i temperatures extremes.

Per primera vegada, l'estudi mostra que els elements moleculars simples,  poden tenir estructures complexes a altes pressions.

Les proves intensives revelen una forma complexa i complexa d'elements comuns
https://3c1703fe8d.site.internapcdn.net/newman/csz/news/800/2018
/intensetests.jpg
Un equip internacional de científics dirigit per la Universitat d'Edimburg va utilitzar una enclusa amb punta de diamant d' alta pressió per pressionar petites quantitats de nitrogen a pressions de mig milió de vegades la de l'atmosfera de la Terra, mentre que s'escalfava a uns 500 º Celsius.

A continuació, van utilitzar la tecnologia de raigs X amb la finalitat de capturar una imatge dels cristalls resultants, i es van sorprendre al descobrir que el nitrogen havia format un complicat arranjament  format per dotzenes de molècules.

Aquest descobriment, resol l'especulació sobre l'estructura d'aquesta forma del nitrogen, coneguda com ι-N2 la qual, es va descobrir fa 15 anys però la seva estructura no era desconeguda fins ara.


Les simulacions informàtiques de la nova estructura han donat valuoses idees, trobant-lo sorprenentment estable.

L'estudi, publicat al Nature Communications, es va dur a terme en col·laboració amb el European Synchrotron Radiation Facility a França, i amb investigadors a la Xina. Va ser recolzat pel Consell d'Investigació en Ciències Físiques i d'Enginyeria.

Les proves intensives revelen una forma complexa i complexa d'elements comuns
 https://3c1703fe8d.site.internapcdn.net/newman/csz/news/800/2018/1-intensetests.jpg
Robin Turnbull, de l'Escola de Física i Astronomia de la Universitat d'Edimburg, que va dirigir l'estudi, va dir: "Esperem que aquests resultats impulsin noves investigacions sobre per què els elements relativament simples han de formar estructures tan complexes, és important que seguim buscant promeses noves línies d'investigació científica ".


Font: Universitat d'Edimburg