Ramon

Ramon
Ramon Gallart

diumenge, 6 de setembre del 2020

Connexió de dades a Àfrica.

La connectivitat rural sempre ha estat un mal de cap per als proveïdors de serveis per poder ampliar les seves xarxes.

Les comunitats més petites i més repartides, per la seva naturalesa, requereixen més inversió i més infraestructura per a menys clients amb uns rendiments menors. Il·luminar amb fibra òptica un carrer edificis d’apartaments d’una  important ciutat,  pot atraure potencials nous clients connectats al cable de fibra comparat a la quantitat de molta més extensió necesaria per zones molt dispeseres en llars.

Aquesta torre cel·lular de Rwanda utilitza panells solars per mantenir-se fora de la xarxa i requereixen poc o cap manteniment.
Foto: Clear Blue Technologies. Aquesta torre cel·lular de Rwanda utilitza panells solars i requereixen poc o cap manteniment.

Aquest problema és més acusat per a molts llocs d’Àfrica, on hi ha un percentatge més gran de la població en zona rural. Connectar la gent d’aquestes regions encara és una tasca difícil.

Per intentar canviar això, Clear Blue Technologies, companyia canadenca que desenvolupa sistemes elèctrics fora de xarxa, treballarà amb el proveïdor sud-africà MTN i altres per llançar 500 noves torres de cel·les 2G i 3G fora de xarxa i sense manteniment a l'Àfrica. El contracte és de 3,5 milions de dòlars de manera que esdevé com el primer pas d’un programa que durarà  entre 3 i 5 anys per ampliar de forma adequada, les xarxes cel·lulars en una dotzena de països a gran part d del territori africà.

BT turns to TIP for innovation, as OpenCellular awards it first ...
Font: Telecom Celluar

El que és diferent a Àfrica, és la demanda acumulada. Les persones tenen telèfons intel·ligents, però no necessàriament tenen les xarxes per utilitzar-los al màxim.

Els dos reptes clau als quals s’enfronta qualsevol acumulació de xarxes rurals són:

1.-  El cost de les torres cel·lulars, 
2.- El programari i el maquinari.

Com que les xarxes rurals han de requerir de manera inherent moltes torres per cobrir una àmplia àrea, el cost de la concessió de llicències o de compra de programari o maquinari pot ser considerable.  Projectes com OpenCellular que desenvolupen programari de codi obert poden ajudar a reduir aquests costos.

També, les torres cel·lulars requereixen d'energia. Tradicionalment, una torre cel·lular rep energia mitjançant la xarxa elèctrica o, sovint en casos d’emergència, generadors de gasoil. Per descomptat, construir infraestructures de xarxa elèctrica és tan costós com construir xarxes de comunicacions per cable. També fer el manteniment dels generadors dièsel,  requereix de mots temps i costós.

Si es vol voleu fer aquest model  a les zones rurals, realment s'ha de de tenir una solució totalment que no necesiti xarxa de cable. Això significa que com no hi ha connexions a la xarxa no cal fer visites periòdiques de manteniment als llocs de la cel·la. La tecnologia del servei elèctric  de Clear Blue fa que es pugui instal·lar  una cel·la  per uns 10.000 $US, mentre que una instal·lació tradicional pot costar entre 30.000 i 50.000 $US per cel·la.

Bringing the internet to Idjwi island. Eastern Democratic Republic ...
Font: Medium

Clear Project va ser seleccionat pel projecte Telecom Infra per subministrar la tecnologia per a les torres de les cel·les fora de xarxa. El projecte Telecom Infra és un projecte col·laboratiu per ampliar la infraestructura de xarxes de telecomunicacions, amb l'objectiu  de donar servei  a mil milions de persones  connectades online. Per als casos d'aquells que viuen actualment en llocs sense xarxa, és necessària la tecnologia de Clear Blue.

Clear Blue, proporciona energia  les cel·les a través de panells solars, però cal que també funcioni per les nits per això són necessaries eines per la predicció d'energia per assegurar-se que el servei no cau durant la nit o durant una sèrie de dies ennuvolats.

Els llocs que s’instal·laran faran previsions d’energia  mitjançant analítica de dades i previsions meteorològiques per determinar l’ús d’energia. Els llocs també reportaran dades al núvol de Clear Blue, de manera que l'empresa pugui perfeccionar les previsions d'energia mitjançant dades agregades.

Font: Clear Blue Technologies