Ramon

Ramon
Ramon Gallart

dissabte, 29 de febrer del 2020

Els centres de dades utilitzen menys energia del que es pensava.

Si el món està utilitzant més i més dades, hauria d’utilitzar cada cop més energia.

Investigadors de la Northwestern University, del Laboratori Nacional de Lawrence Berkeley i de Koomey Analytics han desenvolupat el model  sobre l’ ús global energètic  dels centres de dades . Amb aquest model, els investigadors van trobar que, tot i que la demanda de dades ha augmentat, els beneficis  d'eficiència dels centres de dades han fet possible mantenir el consum elèctric durant l'última dècada.

Resultado de imagen de Data centers use less energy than you think
Font: SCITECHDAILY

Aquest model detallat i complet proporciona una visió més matisada de l’ús energètic dels centres de dades i els seus impulsors, permetent als investigadors fer recomanacions de polítiques estratègiques per gestionar millor aquest ús energètic en el futur.

Els centres de dades, estan en ubicacions centrals que recopilen, emmagatzemen i processen dades. A mesura que el món es basa cada cop més en tecnologies intensives en dades, l’ús energètic dels centres de dades ha estat i és una preocupació.

Tenint en compte que els centres de dades són empreses que consumeixen energia en una indústria en evolució, cal analitzar-les rigorosament ja que els anàlisis menys profund, han predit un ràpid creixement de l'ús de l'energia del centre de dades, però sense considerar plenament els avenços en l'eficiència que ha tingut la indústria. Quan s'inclou aquesta variable, sorgeix una imatge diferent dels actuals estils de vida digitals.

Per mostrar aquesta situació, els investigadors van integrar noves dades de nombroses fonts, incloent informació sobre les existències d’equips dels centres de dades, les tendències d’eficiència i l’estructura del mercat. El model resultant permet una anàlisi detallat de l’energia que utilitzen els equips de centres de dades (com servidors, dispositius d’emmagatzematge i sistemes de refrigeració), per tipus de centre de dades i per regió mundial.

Resultado de imagen de Data centers use less energy than you think
Font: PowerTechnology

Els investigadors van concloure que els beneficis recents d’eficiència dels centres de dades han estat probablement molt superiors als observats en altres grans sectors de l’economia global.

La manca de dades ha dificultat la comprensió de les tendències mundials en l'ús de l'energia del centre de dades durant molts anys, aquestes llacunes de coneixement fan que la planificació de negocis i polítiques sigui molt difícil.

Afrontar aquestes llacunes de coneixement va ser una motivació important per al treball de l'equip de recerca, ja que es vol donar a la indústria del centre de dades, als responsables polítics i a la ciutadania una visió més exacta de l'ús de l'energia dels centres de dades, però la realitat és que calen més esforços per controlar millor l'ús d'energia en avançar, i és per això que s'ha fet públics aquest model.

Amb el llançament del model, s'espera inspirar més investigacions sobre el tema. Els investigadors també han traduït els seus resultats en tres tipus específics de polítiques que poden ajudar a mitigar el creixement futur de l’ús d’energia, instant els responsables polítics a actuar ara:

Font: Northwestern University.