Ramon

Ramon
Ramon Gallart

diumenge, 7 de maig del 2023

Complexitat de l'enginyeria.

L'enginyeria elèctrica ha anat incrementant el seu abast al llarg dels anys, però també ho ha fet la seva la complexitat pel que es requereix de més conneiximent amb una mabit d'aplciació cada com més amplia.

Si be és cert que arreu del Món hi han molts enginyers i enginyeres molt preparats, aqeusts acumulen nous coneixements que s'apliquen a un ritme més ràpid respecte fa cincuanta anys i això pot semblar que els coneixements més antics es van deixan a banda.


Quan l'enginyeria semblava molt més senzilla, les ràdios AM/FM i televisors eren l'electrònica domèstica omnipresent que explotava l'espectre electromagnètic. Eren els dies en què les ràdios eren senzills dispositius del quals, l'única estandardització era la banda de freqüència i un esquema de modulació senzill. Avuiper exemple,  es pot veure la complexitat de l'especificació de la família de transceptors Wi-Fi .

Hi ha moltes pàgines escrtrites amb informació complicada però necessària per descriure els protocols, controls, formats de senyal, etc. Aleshores, si s'aprofundeix una mica més, cal entendre les matemàtiques per als sistemes  multiususari MIMO  (Multiple Input Multiple Output). La codificació es basa en la criptografia d'una corba el·líptica. 

De fet, arreu cap a on es miri, es veu que tot s'ha complciat i aprofundit.Llavors, com és pot sobreviure i, de fet, prosperar en un món així? 

Les òbieves respostes són l'especialització per delimitar el camp i l'estratificació de coneixements per reduir la complexitat només a la necessària per a un propòsit determinat.  Posiblement,  la majoria dels enginyers, poques vegades tindran la necessitat, o el privilegi, d'examinar les complexes matemàtiques i física que hi ha sota gran part del que fem. 

Els enginyers tenim curiositat i volem saber-ho tot, i no ens agrada quan no sabem com quleocm funciona. Però com el temps és limitat i hi ha molt per saber, cal triar. Aquestes tries estan influenciades per la motivació. Hi ha coses que cal saber i coses que estaria bé saber. Sovint, els primers aclaparan els segons.

Com la complexitat augmentarà en el futur, els ordinadors escriuran articles tecnològics, però aquests documents seran tan complexos que només altres ordinadors seran capaços d'entendre'ls. 

Ramon Gallart