Ramon

Ramon
Ramon Gallart

dimecres, 17 de maig del 2023

Fonts renovables y la freqüència.

Els recursos energètics distribuïts (DER) disposen d'avançats controls els quals, poden proporcionar serveis a la xarxa com és el control de la freqüència. Tanmateix, per fer-ho, a diferència dels generadors convencionals amb les pròpies inèrcies rotatives, els DER han d'intercanviar amb altra granularidadt dades amb els centres de control.

Per fer-ho possible, calen xarxes de comunicació les quals, s'exposen a altes latèciences entesses com a retards en la comunicació, amenaces cibernètiques i altres riscos. A mesura que les DER van penetrant a la xarxa elècrica, es més crític el temps que hia en el intercaniv de dades  dels dispositius i els centres de control per mantenir una freqüència estable.

La capacitat de les DER per proporcionar serveis de regulació de freqüència i, sobretot, saber què passa si els seus algorismes de control no tenen en compte les característiques ni l'alteració de les telecomunicacions són dos aspectes que cal tenir en compte en el disseny de les xarxes intel·ligents.

Com més llarg sigui el retard de la comunicació entre el dispositiu i el centre de control, sorgiran més probabilitats d'inestabilitat a la xarxa. Per això cal destacar lo fonamental que és entendre la dinàmica de les xarxes de transport i de distribució amb el creixen nombre de DER. Per tant, és bàsic desenvolupar un adequat model per simular la dinàmica de les xarxes de transport i distribució amb moltes DER.

La potència de sortida de les DER, potencialment podria afectar els perfils de la tensió locals, per la qual cosa és important tenir en compte la tensió local en l'anàlisi de la regulació de la freqüència per evitar problemes a les xarxes de distribució. Tanmateix, les existents eines de simulació dinàmica de freqüència, principalment van ser desenvolupade per a la xarxa de transport i no són ideals per simular la dinàmica de la xarxa de distribució. Així doncs, calen eines que simulin els comportaments dels sistemes elèctrics a nivell de distribució.

Cal modelar de manera explícita i amb precisió les DER tant en simuladors de xarxes de transport com de distribució per enetendres la dinàmica de la freqüència i la tensió. Aquest model donarà perspectives del que cal estudiar per esbrinar com les DER podrien reaccionar en freqüència.

És important tenir en compte la resposta de la freqüència de les DER, per entendre l'impacte dels retards de les telecomunicacions o què passa si hi han fallades de la xarxa de telecos. Segons algun models de simulació,  un retard de quatre segons provoca inestabilitat em aquestos sistemes elèctrics pel que te a veure disposar de control de freqüència secundari si el sistema perd un generador convencional. 

Les xarxes de telecomunicacions, la congestió pot provocar retards d'almenys uns segons, i com més llarg sigui el retard, més gran és el risc d'inestabilitat. Si els avançants dissenys de controls de les DER no tenen en compte les variacions de la comunicació, el risc d'inestabilitat és encara més gran.

Un altre aspecte a tenir en compte pasa per saber com impacten dels vehicles elèctrics (EV) en la regulació de la freqüència del sistema elèctric en la resposta de freqüència.

Els vehicles elèctrics, tenen la capacitat i la flexibilitat de proporcionar una resposta de freqüència  ràpida i això, pot ajudar a minvar les fluctuacions de freqüència del sistema i millorar la seva estabilitat. Tanmateix, la regulació de la freqüència del VE també, podria afectar tant a la resposta de la freqüència del sistema elèctric puntual com, als perfils de tensió de la xarxa de distribució. Això permetrà saber com els vehicles elèctrics podrien donar suport a la xarxa si es produïa una fallada de comunicació.

Segons algunes simulacions ha estat possible identificar com els vehicles elèctrics que estant connectats a la xarxa, tenen un gran potencial sobre l'estabilitat de la freqüència.

En definitiva, el futur sistema elèctric també depèn de la xarxa de telecomunicacions, això vol dir que  les telecomunicacions i l'electricitat hauran de treballar junts en diferents disciplines per planificar conjuntament les operacions i garantir que la qualitat de servei.

Ramon Gallart