Ramon

Ramon
Ramon Gallart

dimecres, 30 de gener del 2019

Una exposició prolongada i elevada de radiofreqüència, associa el càncer en les rates

El Programa Nacional de Toxicologia (NTP) va concloure que hi ha proves clares que les rates mascle exposades a elevats nivells de radiació de freqüència radioelèctrica (RFR), com la utilitzada en els telèfons mòbils 2G i 3G, van desenvolupar tumors cardíacs cancerosos, segons els informes finals publicats recentment. 

També es van trobar evidències de tumors en el cervell i a la glàndula suprarenal de les rates mascle exposades. Per a les rates femella i els ratolins mascle i femella, l'evidència era equivocada quant a si els càncers observats s'associaven amb l'exposició de la RFR. Els informes finals representen el consens del NTP i també, d'n grup d'experts científics externs que van revisar els estudis després d'emetre els respectius informes.

Resultat d'imatges de High exposure to radio frequency radiation associated with cancer in male rats
https://media3.s-nbcnews.com/j/newscms/2018_44/2628436/181101-cell-phone-mc-1405_bca4797a9b2bce207623d9b30050c861.fit-760w.JPG
Les exposicions utilitzades en els estudis no es poden comparar directament amb l'exposició que experimenten els humans quan s'utilitza un telèfon mòbil. En aquests estudis, les rates i els ratolins van rebre radiació de freqüència radioelèctrica a través de tot el seu cos. En canvi, la gent està majorment exposada a teixits  específics locals prop d'on mantenen el telèfon. A més, els nivells d'exposició i la durada dels estudis van ser més grans  dels que el que la gent experimenta.

Resultat d'imatges de High exposure to radio frequency radiation associated with cancer in male rats
https://i2.wp.com/img.medscape.com/thumbnail_library
/is_181102_rat_cell_phone_800x450.jpg
El nivell d'exposició més baix utilitzat en els estudis era igual a l'exposició màxima d'un teixit local que actualment està permesa per als usuaris de telèfons mòbils. Aquest nivell d'energia rarament es produeix amb l'ús típic del telèfon mòbil. El nivell d'exposició més alt en els estudis va ser quatre vegades superior al nivell màxim de les potència permès.

Els estudis del NTP  han costat 30 milions US$ i es van completar durant més de 10 anys i són l'avaluació més completa realitzada fins ara, sobre els efectes de la salut en animals exposats a RFR amb modulacions utilitzades en telèfons mòbils 2G i 3G. Les xarxes 2G i 3G eren l'estàndard quan els estudis eren dissenyats i encara s'utilitzen per a trucades telefòniques i missatges de text.

Resultat d'imatges de High exposure to radio frequency radiation associated with cancer in male rats
https://www.theasianindependent.co.uk/wp-content/uploads/2018/11/telecommunication-tower-3064834_960_720.jpg
Una gran fita d'aquests estudis és que s'ha pogut controlar exactament la quantitat de radiació de freqüència radiogràfica que rebien els animals, cosa que no és possible quan s'estudia l'ús de telèfons mòbils pels humans, que sovint s'ha basat en qüestionaris.

També cal assenyalar la inesperada troballa de temps de vida més llarga entre les rates mascle exposades. Això pot explicar-se per una disminució observada en els problemes renals crònics que sovint són la causa de la mort en rates més velles.

Els animals estaven allotjats en càmeres específicament dissenyades i construïdes per a aquests estudis. L'exposició a la RFR es va iniciar a l'úter per a les rates entre 5 i 6 setmanes d'edat, i va continuar fins a dos anys o la major part de la seva vida natural. L'exposició RFR va ser intermitent, a intervals de 10 minuts, amb un total de prop de nou hores cada dia. Els nivells de RFR oscil·len entre 1,5 i 6 watts per quilogram en rates i 2,5-10 watts per quilogram en ratolins.

Resultat d'imatges de High exposure to radio frequency radiation associated with cancer in male rats
https://static-defendershield.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/
defendershield-towers-emf-radiation-560x400.jpg
Aquests estudis no van investigar els tipus de RFR utilitzats per xarxes Wi-Fi o 5G.

El 5G és una tecnologia emergent que en realitat encara no s'ha definit, probablement es diferenciarà molt sobre el que s'ha estudiat.

Per als futurs estudis, el NTP està construint càmeres d'exposició RFR més petites que facilitaran l'avaluació de tecnologies de telecomunicacions més noves en setmanes o mesos, en comptes d'anys. Aquests estudis se centraran en desenvolupar indicadors físics mesurables, o biomarcadors, de possibles efectes derivats del RFR. Aquests poden incloure canvis en mètriques com el dany de l'ADN en els teixits exposats, que permetria detectar molt abans que el càncer.

Font: National Institutes of Health